Tollarar, syndarar og PR-folk

Den siste uken har debatten rast rundt PR-bransjen: er vi skurker? Karl-Fredrik Tangen går så langt som å si at ”noe er råttent i kommunikasjonsfaget”, og Elin Ørjasæter utpeker oss som kalde: – Man må være PR-rådgiver for å resonere så kynisk, sier hun.

Jeg kjenner meg ikke igjen. Dette er ikke meg!

På side 79 i dagens DN kommer endelig Kommunikasjonsforeningen sin yrkesgruppe til unnsetning, og Astrid Mjærum forklarer hvordan PR-bransjen faktisk opererer.

Personlig tror jeg nok at alt for mange henger seg opp i den gamle definisjonen av PR. P.T. Barnum sa en gang at ”all PR er god PR”. Denne definisjonen av ordet ligger nok mer i retning markedsføring og promotering. Jeg har selv jobbet med promotering for konserter og andre arrangement, og denne stillingen ble feilaktig kalt PR-sjef.

Da jeg fortalte en venn av meg at jeg jobber med PR, trodde han med en gang at jeg var ”en av gutta i Mad Men”. Mange har nok sett TV-serien – hvor menn går i dress, kvinner blir sjikanerte, og bransjen stinker av alkohol, korrupsjon og utroskap. Jeg tror dessverre nordmenn i dag mener at det nettopp er slik vår bransje fungerer.


(Det er ikke slik man jobber i PR-bransjen i Norge)

Våkn opp!

Vi er ikke lenger i 60-tallets USA. Integritet har blitt et nøkkelord. Etikk står i første rekke. PR står ikke for PRomotering, men for Public Relations – samfunnskontakt! Jeg går aldri på jobb og tenker ”hm, i dag skal jeg jaggu lure noen, få de til å se en annen vei, og spre mine korrupte tanker og ideer med skarpe og forførende ord, bare for å knuse konkurransen”. Jobben min er å tette informasjongapet. Sørge for at folk snakker sammen, at de kommuniserer, være seg internt eller eksternt. Å skape forståelse.

Jeg blir litt forbanna når en bransje som generelt har så sterke etiske prinsipper og grunnleggende gode intensjoner blir servert til glupske ulver, og må tåle både pepper og salt fra rikssynsere, politikere, gud og hvermann.

PR og kommunikasjon er verktøy og fag. Så vennligst ikke skjær alle over en kam fordi noen sorte får bryter ut av flokken.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: